Határtalanul! Előkészítő óra

Balogh Orsolya osztályfőnök és Németh Gábor Gergely Igazgatóhelyettes 2023.10.06- án a „Felvidéki kalandozás Magyar tájakon – Határtalanul!” pályázat keretében a Felvidékre utazó 7. osztályos tanulóink részére előkészítő órát tartottak. Az órán a Felvidéket földrajzi, történelmi/politikai és kulturális szempontok mentén mutatták be a tanulóknak.

A Felvidék magyarlakta területeinek, tájegységeinek bemutatása után az I. világháborút lezáró Trianoni Békeszerződés magyarországi vonatkozású földrajzi/területi, politikai és kulturális következményeit ismertették és szemléltették térképek segítségével. A tanulók Teleki Pál „Vörös térképe” alapján vetették össze a magyarság elhelyezkedését a Kárpát- medencében az I. világháború előtt és a békekötés után. A földrajzi és történelmi ismeretek mellett felsorolásra kerültek a híres felvidéki történelmi személyiségek, valamint a magyar irodalom kiemelkedő felvidéki alakjai is.

Az órát az ismeretek összefoglalása után a célpontok ismeretében a google maps alkalmazásban útvonaltervezés zárta, amelynek során a tanulók kiszámították az utazás során előrelátható távolságokat és egyúttal megtekintették a meglátogatandó helyszíneket. Osztályfőnöki órán pedig a Barangoló Okosdoboz segítségével a témához kapcsolódó interaktív feladatokat oldottak meg.

Az óra célja a Határtalanul program keretében szervezett felvidéki kirándulásra való felkészülés, a tanulók legyenek képesek megérteni és átérezni a nemzeti veszteségek súlyát és együttérzéssel tekinteni a határon túl ragadt közösségek élethelyzetére és a megszerzett információk birtokában tudják értékelni a kirándulás során szerzett tapasztalatokat, élményeket.

Megosztás