„Felvidéki kalandozás Magyar tájakon - Határtalanul!”

Pályázat azonosító száma: HAT-KP-1-2023/1-001479
A Határtalanul Program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul a nemzeti összetartozás operatív programja. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.
Iskolánk 7. osztályos tanulói Balogh Orsolya osztályfőnök és Németh Gábor Gergely Igazgatóhelyettes szervezésében látogathattak el 2023.10.17. és 20. között nyertes Határtalanul! pályázat keretében a Felvidékre.
Kedden hajnalban, 5:30- kor indult a buszunk az iskola épülete elől. A magyar határt Somoskőújfalunál hagytuk el és 6 órás utazás érkeztünk meg Fülekre, ahol már várt ránk idegenvezetőnk, Vörös Attila. Első programként a híres Füleki várat tekintettük meg, mely az ország egyik legrégibb kővára. Fülekről Ajnácskőre mentünk, ahol a falu közepén emelkedő sziklacsúcsra kapaszkodva kerestük fel Ajnácskő várromját. A túrát követően rövid kitérőt tettünk Feled településen, ahol a Vécsey kúriát vettük szemügyre, majd a temetőben Gróf Vécsey Károly tábornoknak – aki egyike volt az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúknak – emlékművét koszorúztuk meg a helyi temető szegletében. Csendes főhajtás után Rimajánosi bencés monostortemplomát kerestük fel. Állítólag itt másolták a híres Pray-kódexet. Végül Rimaszombatra utazunk és elfoglaltuk a szállásunkat Újantalfalván, az Ipoly szállóban, amely a Rimaszombat fölött magasodó Stolické-hegységben található Kokava Línia síközpontban helyezkedik el közel 900 méteres tengerszint feletti magasságban.
A második napon reggeli után Rimaszombaton meglátogattuk külhoni fogadóiskolánkat, a Tompa Mihály Református Gimnáziumot, ahol a gimnázium igazgatónője bemutatta az iskolát, majd találkoztunk a hetedikes tanulókkal is. Az iskolalátogatás után városnéző túrát tartottunk.
Ezt követően Hanvára látogattunk, ott tiszteltünket tettünk Tompa Mihály síremlékénél, azután tovább utaztunk a festői szépségű ősi gömöri faluba, Zsíp- be, hogy megcsodáljuk a falucska 13. századi templomát és a fa haranglábat. A templom díszes falfestményei és kazettás mennyezete révén Gömörország középkori templomainak felbecsülhetetlen kultúrtörténeti értékeket képviselő együttesébe tartozik.
Derencsény falucska a Balog-patak festői völgyében búvik meg. A falu határában húzódik a fokozottan védett derencsényi karszt, melyet egy tanösvény segítségével ismerhettünk meg. Rendkívül érdekes volt, hogy a tanösvény részei karsztüregek, hasadékok és barlangok, amelyekben denevércsaládokat figyelhettünk meg élőhelyükön. A nap végén fáradtan, de élményekkel telve tértünk vissza szálláshelyünkre, ahol jóízűen költöttük el a vacsorát.
Csütörtökön, a harmadik napon felkerestük Betléren, a Sajó folyó völgyében az Andrássy család Pazar vadászkastélyát, amely egy csodaszép, romantikus, szökőkúttal ellátott angolpark közepén áll. A kastélylátogatást követően az egykori bányásztelepülés, Rozsnyó történelmi városközpontját tekintettük meg. Innen Sajógömörre vitt az utunk, ahol Mátyás király egészalakos szobra előtt felidéztük, hogyan kapáltatta meg a dölyfös gömöri urakat igazságos királyunk és felkerestük a falu híres cigányprímásának, Cinka Pannának mellszobrát is. A Bebek család ősi fészke, Krasznahorka vára sajnos még nem látogatható, ezért csak kívülről nézhettük meg a monumentális építményt. A várlátogatás helyett kárpótolt azonban bennünket a Gombaszögi Nyári Tábor – ami a szlovákiai magyar ifjúság hagyományos találkozóhelye – helyszínén sok érdekesség. Megtekintettük az egykori pálos kolostor romjait, amely valaha nagy kolostortemplom volt, majd a tábor területén tett túránk során találkozhattunk lovakkal, kecskékkel, sőt még szalamandrákkal is. Kipróbálhattuk bátorságunkat völgy fölött átívelő lengőhídon és barátságot kötöttünk a tábort őrző kutyusokkal. Vacsorára értünk vissza szálláshelyünkre.
Felvidéki kirándulásunk utolsó napján reggeli után már csomagjainkkal együtt szálltunk fel a buszra és indultunk útra a Murány folyó völgyébe, Jolsva városa felé, ahol városnézést követően megtekintettük a Koháry család impozáns kastélyát. A kétszintes kastélyt Koháry András helyi földbirtokos építtette hozzá egy régebbi, 16. század közepéről származó reneszánsz épülethez 1796 -1801 között egy templomos kolostor helyére. Az épület felújítás alatt áll, ám így is valóságos időutazás! A kirándulás utolsó célpontja Hizsnyó község volt, ahol Gömör megye egyik legimpozánsabb, legmeghatározóbb középkori templomát látogattuk meg majd közös imát követően nekivágtunk az előttünk álló, hazafelé vezető hosszú útnak. 7 órás utazás után este fél nyolckor szerencsésen megérkeztünk Fertőrákosra. Az együtt töltött négy nap során életre szóló élményeket szerezhettünk, köszönjük a lehetőséget!
Külön köszönettel tartozunk Vörös Attila idegenvezetőnknek, aki elkötelezett helytörténészként érdekes, tartalmas előadásaival színesítette programjainkat, gazdagította tudásunkat és gondoskodott rólunk az egész ott töltött idő alatt, valamint köszönetet mondunk buszsofőrünknek, Cser Szilveszternek, aki biztonságban szállította a csapatot a kirándulás során megtett, összesen csaknem 1400 km alatt!
Megosztás